Najnowsze newsy ze świata Mount&Blade: ( Dodaj własny news )

Bannerlord: Fizyka broni - część 2. (Dev Blog 16/11/17)

16.11.2017 | Dodał: Eltarek

Właśnie ukazał się kolejny cotygodniowy blog dewelopera! Liczniki ustawiamy na 32, natomiast oczy zagłębiamy w tematyce dzisiejszego wpisu - fizyce (...) więcej

Ruszają nominacje do plebiscytów!

13.11.2017 | Dodał: Dyktator

Rusza pierwsza faza plebiscytów na gracza roku 2017! Potrwa ona do 25 listopada. więcej

Bannerlord: Khanat Khuzaicki - omówienie frakcji (Dev Blog 09/11/17)

10.11.2017 | Dodał: Hubtus

To już trzydziesty pierwszy Dev blog, w którym to twórcy opowiadają nam o swojej grze. Tym razem został on poświęcony kolejnej (...) więcej

Strona główna Mount&Blade | ukryj panel

Pokaż panel z newsami »

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problem z dodaniem przedmiotu do gry  (Przeczytany 5848 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lew

  • Obrońca Tawerny
  • Moderator Globalny
  • Senior
  • **
  • Wiadomości: 6965
  • Piwa: 564
  • Płeć: Mężczyzna
  • 21. Pułk Piechoty THD
    • brucecampbellboyz1981
  • Steam ID: Mój status Steam
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 24, 2016, 11:37:44 »
Nie eksportuj bezpośrednio do Native, bo w efekcie jeśli coś zepsujesz nie będziesz mógł w niego normalnie grać. Stwórz nowy folder i do niego kompiluj pliki.
Tak to czytam i za każdym razem dostaje coraz większego orgazmu ~Kokosz o nominowaniu go przez Kradusa na gracza roku WB

Offline Andargon

  • Pielgrzym
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Piwa: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 24, 2016, 11:39:40 »
nowy folder ale gdzie? w plikach gry czy w modules gdzie dokładnie
i jeszcze powiec czy dobrze napisana jest ta ścieżka

export_dir = "C:/Program Files (x86)/MoBlade/Modules/Native/"
#export_dir = "C:/Program Files/Mount&Blade/Modules/Native/"

Offline Lew

  • Obrońca Tawerny
  • Moderator Globalny
  • Senior
  • **
  • Wiadomości: 6965
  • Piwa: 564
  • Płeć: Mężczyzna
  • 21. Pułk Piechoty THD
    • brucecampbellboyz1981
  • Steam ID: Mój status Steam
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 24, 2016, 11:41:09 »
W folderze Modules tworzysz nowy folder.
Tak to czytam i za każdym razem dostaje coraz większego orgazmu ~Kokosz o nominowaniu go przez Kradusa na gracza roku WB

Offline Andargon

  • Pielgrzym
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Piwa: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 24, 2016, 11:42:58 »
wygląda to teraz tak
export_dir = "C:.Program Files (x86)/MBlade/Modules/MS/"
#export_dir = "C:/Program Files/Mount&Blade/Modules/Native/"

export_dir rzuć na to okiem bo może brakować / albo coś innego :/

udało się wystarczyło wpisać odpowiednią ścieżkę :d 
nie wiem co ze mną jest nie tak ale za każdym razem się pomyliłem w czymś xD

wszystko mam już w folderze MS w modules i nie wiem co dalej :)
są to pliki tekstowe jak itemkids1 itp
udało się na starej wersji jakoś nie chcę mi się tego robić znowu na tej nowej :/

jeśli dobrze rozumiem to teraz otworzyć module_items.py w MS i próbować robić te wpisy oraz w module scripts_py dać wpis dzięki niemu będzie broń u handlarzy a po tym skomplikować MS a potem właśnie nie wiem itemkids1 skopiować i podmienić z tym w module?

coś długo nie odpisujecie... zacytuję pewien tekst pewnego wieśniaka '' Proszę pomóżcie mi'' :(
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2016, 23:11:57 wysłana przez Andargon »

Offline Lew

  • Obrońca Tawerny
  • Moderator Globalny
  • Senior
  • **
  • Wiadomości: 6965
  • Piwa: 564
  • Płeć: Mężczyzna
  • 21. Pułk Piechoty THD
    • brucecampbellboyz1981
  • Steam ID: Mój status Steam
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 24, 2016, 23:23:13 »
1. W module_scripts.py nie musisz nic edytować. To tylko dla broni palnej było. Jeśli dodajesz zwykły miecz, to i tak będzie się pokazywał w sklepach.
2. Co do samych zmian. Jeśli chcesz to możesz skopiować plik tekstowy itemkinds1 do folderu Native, ale wtedy zapisz sobie gdzieś ten oryginalny. Możesz też odpalać wszystko z nowego modułu, wtedy musisz dodać wszystko, co jest w folderze Native, a czego nie ma w folderze twojego moda. No i pamiętaj o pliku .brf do Resources i .dds do Textures  (te dwa foldery musisz utworzyć w folderze swojego moda, analogicznie do tego, jak jest to zrobione w Native), tym który zawiera ten model twojej broni.
Tak to czytam i za każdym razem dostaje coraz większego orgazmu ~Kokosz o nominowaniu go przez Kradusa na gracza roku WB

Offline Andargon

  • Pielgrzym
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Piwa: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 25, 2016, 10:39:44 »
swojego moda znaczy w MS?

Offline Lew

  • Obrońca Tawerny
  • Moderator Globalny
  • Senior
  • **
  • Wiadomości: 6965
  • Piwa: 564
  • Płeć: Mężczyzna
  • 21. Pułk Piechoty THD
    • brucecampbellboyz1981
  • Steam ID: Mój status Steam
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 25, 2016, 10:42:48 »
Folder swojego moda tworzysz w Modules, nie w Native czy MS. No chyba że o co innego się pytałeś.
Tak to czytam i za każdym razem dostaje coraz większego orgazmu ~Kokosz o nominowaniu go przez Kradusa na gracza roku WB

Offline Andargon

  • Pielgrzym
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Piwa: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 25, 2016, 10:46:04 »
wtedy musisz dodać wszystko, co jest w folderze Native, a czego nie ma w folderze twojego moda
i właśnie chodzi mi byś wytłumaczył te twojego moda

w modules mam tylko folder
Native
MS



Offline Lew

  • Obrońca Tawerny
  • Moderator Globalny
  • Senior
  • **
  • Wiadomości: 6965
  • Piwa: 564
  • Płeć: Mężczyzna
  • 21. Pułk Piechoty THD
    • brucecampbellboyz1981
  • Steam ID: Mój status Steam
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 25, 2016, 10:48:41 »
Chodzi mi o folder, do którego kompilują się pliki MS. Ten, do którego ścieżkę podałeś w module_info.py
Tak to czytam i za każdym razem dostaje coraz większego orgazmu ~Kokosz o nominowaniu go przez Kradusa na gracza roku WB

Offline Andargon

  • Pielgrzym
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Piwa: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 25, 2016, 10:58:41 »
ok rozumiem czy ten wpis jest poprawny ? oby tak :(

["ak_miecz_a", "DziwnyMiecz", [("ak_miecz_a",0),("ak_miecz_a",ixmesh_carry)], itp_type_one_handed_wpn|itp_primary, itc_longsword|itcf_carry_wakizashi|itcf_show_holster_when_drawn, 321 , weight(1.25)|difficulty(0)|spd_rtng(108) | weapon_length(65)|swing_damage(43 , cut) | thrust_damage(20 ,  pierce),imodbits_sword ],

["items_end", "Items End", [("shield_round_a",0)], 0, 0, 1, 0, 0],
]




pisało tak Na samym końcu (przed wpisem ["items_end",) dodajemy nowy item tak zrobiłem więc chyba powinno działać i wreszcie dodam swój pierwszy przedmiot do gry z małą pomocą oczywiście :D ehh w sumie to i tak prowadziliście mnie  od początku do końca dziękuje wam za cierpliwość do mnie w tych trudnych początkach.

udało się w itemkids1 w folderze MS pojawił się wpis z moją bronią :D

-haha oczywiście nie ma go w sklepie dodam ścieżkę brf do modules może zadziala.
-dodałem i nadal nie ma go w sklepie podaj coś na częstotliwość występowania w sklepie czy coś bo ja nie wiem co już robić. :d
-dobra dodałem wpis abundance(150) na częstotliwość wystepowania tej broni teraz powinno się udać. :(
-no pięknie najpierw wywalało z błędem ze sklepu a teraz nawet nie ma go w sklepie czyli jest jeszcze gorzej ...
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2016, 12:49:00 wysłana przez Andargon »

Offline Lew

  • Obrońca Tawerny
  • Moderator Globalny
  • Senior
  • **
  • Wiadomości: 6965
  • Piwa: 564
  • Płeć: Mężczyzna
  • 21. Pułk Piechoty THD
    • brucecampbellboyz1981
  • Steam ID: Mój status Steam
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 25, 2016, 12:58:01 »
Przedmiot może nie występować w sklepie zawsze. Zaznacz w launcherze "włącz kody". W grze wywołań konsolę, wpisz cheatmenu, w obozie szukasz opcji pokazania wszystkich przedmiotów, twoja broń powinna być na samym końcu.
Tak to czytam i za każdym razem dostaje coraz większego orgazmu ~Kokosz o nominowaniu go przez Kradusa na gracza roku WB

Offline Andargon

  • Pielgrzym
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Piwa: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 25, 2016, 13:16:06 »
nie wiem jak wywołać tą konsole :/
od razu mówię że F5 nie działa
ok już wiem shift + ~`
sprawdziłem bronie są tam jakieś nowe tarcze czarna zbroja itp ale mojej broni tam nie ma :(

1 item jaki tam jest to nieprawidłowy przedmiot o bardzo słabym cięciu ale ja ustawiłem lepsze cięcie może to jest to?
jeszcze raz podam to do sprawdzenia czy nie ma błędu
["ak_miecz_a", "DziwnyMiecz", [("ak_miecz_a",0),("ak_miecz_a",ixmesh_carry)], itp_type_one_handed_wpn|itp_primary, itc_longsword|itcf_carry_wakizashi|itcf_show_holster_when_drawn, 321 , weight(1.25) |abundance(1259)|difficulty(0)|spd_rtng(108) | weapon_length(65)|swing_damage(43 , cut) | thrust_damage(20 ,  pierce),imodbits_sword ],

w tym cheatmenu mam bronie od 576-601 coś są tam też zbroje itp tylko ja w itemkinds1 mam ponad 723 + 119 dodanych z poradnika
skopiowałem wpis mojej broni z itemkids1 z folderu MS w module a potem wpisałem w itemkids1 w folderze native więc o czymś zapomniałem?
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2016, 15:02:06 wysłana przez Andargon »

Offline Lew

  • Obrońca Tawerny
  • Moderator Globalny
  • Senior
  • **
  • Wiadomości: 6965
  • Piwa: 564
  • Płeć: Mężczyzna
  • 21. Pułk Piechoty THD
    • brucecampbellboyz1981
  • Steam ID: Mój status Steam
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 25, 2016, 16:19:59 »
Wytłumacz bo nie do końca rozumiem. Skopiowałeś wpis dodanej broni z item_kinds1.txt w folderze MS, a potem wkleiłeś to do item_kinds1.txt w folderze Native? Wtedy w cheatmenu nie będą dostępne twoje bronie (w normalnych sklepach powinny być). Odpal normalnie to MS żeby sprawdzić czy w ogóle działa. Włącza launcher wb i zmieniasz moduł na MS, jeśli prawidłowo dodałeś resztę plików to wszystko powinno działać.
Tak to czytam i za każdym razem dostaje coraz większego orgazmu ~Kokosz o nominowaniu go przez Kradusa na gracza roku WB

Offline Andargon

  • Pielgrzym
  • *
  • Wiadomości: 41
  • Piwa: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 25, 2016, 16:36:26 »
MS działa bo wszystko ładnie się pojawia w folderze MS w modules

czyli mam odpalać M&B nie z modułu native tylko MS?

1.bo zrobiłem tak zrobiłem wpis broni w modules_items.py
2.Włączyłem builid_module i wszystko trafiło do folderu MS w modules w tym itemkidns1
3.Z itemkidns1 z folderu MS w modules skopiowałem moją broń po czym wkleiłem do itemkidns1 z folderu native
4. dodałem BRFy w module taki plik w native, pod #animation zamieściłem wpisy load_mod_resource=nazwa BRF

Co mam zrobić dokładnie napisz krok po kroku i powinno działać :/
nie wiem jak prawidłowo dodać resztę plików :/ chodzi o to by z MS zrobić nowy moduł taki jak native?

Offline Lew

  • Obrońca Tawerny
  • Moderator Globalny
  • Senior
  • **
  • Wiadomości: 6965
  • Piwa: 564
  • Płeć: Mężczyzna
  • 21. Pułk Piechoty THD
    • brucecampbellboyz1981
  • Steam ID: Mój status Steam
Odp: Problem z dodaniem przedmiotu do gry
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 25, 2016, 17:33:19 »
Zasadniczo o to mi chodziło, odnosząc się do twojego końcowego pytania.
A co do .brfów. Wrzuciłeś je do folderu Resource w folderze Native albo MS? Czy dodajesz tylko wpis w module.ini?
Tak to czytam i za każdym razem dostaje coraz większego orgazmu ~Kokosz o nominowaniu go przez Kradusa na gracza roku WB