Forum Tawerny Four Ways

Mount&Blade - Modyfikacje => Modding => Wątek zaczęty przez: Hunter491 w Lipiec 14, 2014, 11:03:11

Tytuł: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 14, 2014, 11:03:11
Witam
Nie mam zielonego pojęcia czy jest to odpowiedni dział na tego typu rzeczy,także prosze o przeniesienie (jakby co).
Zabrałem sie za spolszczenie do pewnego moda, jednakże zauważyłem pewną "nieprawidłowość' otóz kiedy zamieniałem te linijki na polski z polskimi znakami, to po włączeniu gry okazało się że mod nie wykrywa polskich znaków.
Efekt?
Zamiast Wróć
WidziałemWr itp.
Jak to naprawić?
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Bruce Campbell w Lipiec 14, 2014, 12:10:31
Niech zgadnę: pisałeś to w plikach .csv w folderze moda? Otóż w ten sposób znaki ci się nie wprowadzą. Przyjrzyj się, jak wygląda polskie tłumaczenie Native'a, a zrozumiesz o co mi chodzi.
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 14, 2014, 12:19:22
Hmmm
Otworzyłem moda w oknie kliknąłem View a potem Create Language co oczywiście skutkowało stworzeniem nowego folderu z angielskimi linijkami gotowymi do tłumaczenia.
A otwieram te pliki przy pomocy notepad ++.
Nadal nie mam pojęcia co robie źle mógłbys rozwinąć swoją wypowiedź?
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 14, 2014, 12:21:34
Wszystkie pliki dot. Języków są w Exelu..
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Bruce Campbell w Lipiec 14, 2014, 12:30:22
1. Nie doublepostujemy.
2. Excel to program, .csv to format, w którym znajdują się tłumaczenia z ang na inne języki.
3. Dobrze, że edytujesz Notepadem++, bo edytowanie Excelem plików .csv czasami może zakończyć się błędami w grze,
ALE:
To wszystko co ja napisałem, i ty wcześniej nie ma nic do rzeczy, a mianowicie, przykład z pliku .csv z Native'a: (przedstawię później bo piszę z telefonu).
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 14, 2014, 21:46:25
Nadal potrzebuje pomocy :)
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 15, 2014, 20:32:46
@REF
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Bruce Campbell w Lipiec 16, 2014, 15:20:57
Ufff... wreszcie znalazłem czas na włączenie 2 kompa, oto co chciałem ci pokazać, Hunter:
(click to show/hide)
Widzisz te "znaczki" zamiast polskich znaków? Oto właśnie mi chodziło.
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 22, 2014, 13:20:54
Och dzięki! ;)
Poprostu skopiować te znaczki w odpowiednie miejsce do spolszczenia?
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Bruce Campbell w Lipiec 22, 2014, 13:36:26
To nie takie proste :P Właśnie teoretycznie tak, tylko że czasami obok wklejonego "znaczku" stoi litera a, i może zmienić znaczenie tego "znaczka" i zamiast Ł otrzymasz np. ş
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 22, 2014, 16:53:59
Czyli wytłumaczysz mi co musze zrobić by napisać np. Wróć? :)
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Bruce Campbell w Lipiec 22, 2014, 17:08:26
Hmmm... sugerowałbym coś takiego:
Cytuj
Wróć
Ale nie jestem pewien, kombinacji jest od groma. Najlepiej byłoby, gdybyś o konkretne rzeczy pytał się mnie w PW.
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: huth w Lipiec 22, 2014, 17:16:38
yyy a czy to nie jest po prostu kwestia zmiany kodowania? Spróbuj w notepadzie+ przekonwertować(we [format])... generalnie utf-8 powinno być i u mnie to zwykle załatwiało sprawę, oprócz jakichś wyjątków, gdzie musiałem 'siłowo' zmieniać krzaczki na polskie literki(opcja 'zamień' w [szukaj])
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 23, 2014, 08:27:44
yyy a czy to nie jest po prostu kwestia zmiany kodowania? Spróbuj w notepadzie+ przekonwertować(we [format])... generalnie utf-8 powinno być i u mnie to zwykle załatwiało sprawę, oprócz jakichś wyjątków, gdzie musiałem 'siłowo' zmieniać krzaczki na polskie literki(opcja 'zamień' w [szukaj])

Przekonwertować plik do formatu utf-8?
Przepraszam, ale nie rozumiem :/


edit: U mnie nie ma tych znaczków :/
(click to show/hide)
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Bruce Campbell w Lipiec 23, 2014, 09:25:24
HUtH, przyznam że nie pomyślałem o tym xD
Hunter491 - utf-8 to nie format pliku, jeżeli używasz Notepada++, to powinieneś w zakładce 'Encoding' wybrać 'Convert to UTF-8'.
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Daedalus w Lipiec 23, 2014, 10:28:58
Domyślnie M&B tworzy pliki nakładki językowej w formacie ANSI, a ten nie obsługuje m.in. polskich znaków. Tak jak pisał HUtH - trzeba przekonwertować pliki na format UTF-8. W Notepadzie++ to tylko dwa kliknięcia, więc problemu być nie powinno. W menu "Format" wybierasz "Konwertuj na UTF-8" i tyle. Nie pomyl tylko tego z "Koduj w UTF-8", bo ta opcja niby też zmieni kodowanie, ale podczas konwersji rozwali wszystkie znaki, których ANSI nie obsługiwało i zrobi z nich krzaczki.
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 23, 2014, 12:16:40
Hmm, dziwne.
Mimo tego że klikam na: Konwertuj na format  UTF-8
To cały czas kropka pozostaje na  Koduj w UTF-8
Okna po prostu się zamyka.
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: huth w Lipiec 23, 2014, 22:12:46
Znaczy notepad++ ci crashuje? No to dziwne, musisz coś pokombinować, inna wersja, reinstall, wyeksportuj te pliki jeszcze raz?

Kurczę dopiero teraz zauważyłem, że to zły dział :P
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Daedalus w Lipiec 23, 2014, 22:28:16
Hmm, dziwne.
Mimo tego że klikam na: Konwertuj na format  UTF-8
To cały czas kropka pozostaje na  Koduj w UTF-8

Bo kropka ma być przy "Koduj w UTF-8". "Konwertuj na format  UTF-8" miałeś wybrać wtedy, gdy plik był w ANSI i trzeba go było przerobić na UTF-8, zachowując jednocześnie polskie znaki (sama szybka zmiana kodowania zrobiłaby z nich krzaczki). Teraz już jest w UTF-8, więc konwertowanie nic dać nie może.

W skrócie - zostaw, jest dobrze. Sprawdź w grze.
Tytuł: Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
Wiadomość wysłana przez: Hunter491 w Lipiec 24, 2014, 11:23:56
Sprawdziłem, nie wykryło w ogóle polskiego języka ( w sensie i tak był po angielsku, chociaż pierwsze linijki Nowej Gry już przetłumaczyłem) chociaż zmieniłem go w ekranie startowym, chyba jestem na to za tępy :)